Mapa Slunj


Grad Slunj nalazi se u Karlovačkoj županiji. Grad se sastoji od iznimno velikoga broja naselja, njih čak 66. U gradu Slunju živi oko 6 100 stanovnika. Na prvi pogled grad Slunj izgleda i zvuči kao svi drugi gradovi u Hrvatskoj, no ovaj grad ima toliki broj prirodnih ljepota da je to teško zamisliti.

Prigradska naselja Slunja:
Arapovac, Bandino Selo, Blagaj, Bukovac Perjasički, Crno Vrelo, Cvijanović Brdo, Cvitović, Čamerovac, Donja Glina, Donja Visočka, Donje Primišlje, Donje Taborište, Donji Cerovac, Donji Furjan, Donji Kremen, Donji Lađevac, Donji Nikšić, Donji Poloj, Donji Popovac, Dubrave, Glinsko Vrelo, Gornja Glina, Gornja Visočka, Gornje Primišlje, Gornje Taborište, Gornji Cerovac, Gornji Furjan, Gornji Kremen, Gornji Lađevac, Gornji Nikšić, Gornji Popovac, Grobnik, Jame, Klanac Perjasički, Kosa, Kosijer Selo, Kutanja, Kuzma Perjasička, Lađevačko Selište, Lapovac, Lumbardenik, Mali Vuković, Marindolsko Brdo, Miljevac, Mjesto Primišlje, Novo Selo, Pavlovac, Podmelnica, Polje, Rabinja, Salopek Luke, Sastavak, Slunj, Slunjčica, Snos, Sparednjak, Stojmerić, Šlivnjak, Točak, Tržić Primišljanski, Veljun, Veljunska Glina, Veljunski Ponorac, Videkić Selo, Zapoljak i Zečev Varoš.

Više o Slunju

Grad Slunj može se bez ikakve dileme svrstati u jedan od najljepših gradova u cijeloj Hrvatskoj. Grad ima toliko puno prirodnih ljepota, da će vas sigurno ostaviti bez daha. Ovaj grad nalazi se u Karlovačkoj županiji. Grad se sastoji od 66 naselja. U gradu trenutno živi nešto malo manje od 6 100 stanovnika. Grad je kroz svoju povijest uvijek bio vrlo razvijen na gospodarskome planu, no nakon domovinskog rata proizvodnja i gospodarski razvoj ovoga grada jako su pali. No grad se ponovno diže na noge i sa nekoliko vrlo stabilnih firmi može i dalje biti na gospodarskoj karti Hrvatske.

Grad ima iznimno povoljan zemljopisni položaj. Ako znate da je smješten između dvije rijeke, odmah možete pretpostaviti da se radi o jako povoljnome položaju. Ovaj grad je smješten između Slunjčice i Korane. Ne samo da su te rijeke vrlo lijepe, nego su i pune slapova i nepravilnosti, što ih samo još više čini posebnima. Grad je također i na vrlo prometnome položaju, te jako blizu nacionalnog parka Plitvička jezera.

Povijest ovoga grada nije previše različita od povijesti svih susjednih gradova u regiji. Ovaj grad prvi puta se spominje u 12. stoljeću. U 16. stoljeću ovaj grad se našao na prolazu Turskih osvajanja, koji su nezaustavljivo kretali prema sljedećem gradu, tako da grad Slunj i nije imao previše šanse. Nakon njih ovim gradom je vladao Napoleon. No to što je grad bio osvojen od strane ovog specifičnog vladara i nije bila najgora stvar, jer su se tada u gradu sagradile razne bitne stvari koje su se u daljnjem razvoju vrlo često koristile. Grad Slunj je proglašen Hrvatskim gradom 1995. godine.

Jeste li znali? Sunčevoj svjetlosti je potrebno 8 minuta i 20 sekundi da dođe do Zemlje.