Mapa Imotski


Grad Imotski ima vrlo zanimljiv položaj. Administrativno ovaj grad spada pod Splitsko- dalmatinsku županiju. Nalazi se iza planine Biokovo, između BiH i Dalmacije. U ovome gradu živi malo više od 10 000 stanovnika. Grad se sastoji od 6 naselja. Njihov grb pokazuje vrata grada kako stoje na plavoj pozadini.

Prigradska naselja Imotskog:
Donji Vinjani, Glavina Donja, Glavina Gornja, Gornji Vinjani, Imotski i Medvidovića Draga.

Više o Imotskom
Grad imotski jako je specifičan. Osim što ima nevjerojatno zanimljiv zemljopisni položaj, grad ima i vrlo lijepu priču koja stoji iza nastanka samoga grada. Grad se nalazi u Splitsko- dalmatinskoj županiji. Grad spada pod vlast 6 naselja. Broj stanovnika u gradu Imotskome popeo se na 10 000. Ono što je vrlo zanimljivo za ovaj grad je to da temperatura ljeti može dosegnuti 40 stupnjeva. To nije toliko nevjerojatno, nego je nevjerojatno to da se takve temperature u ovome gradu mogu održavati i do 10 dana. Tamošnji ljudi su naviknuti na takvu klimu, no svim posjetiteljima ovoga grada to je ipak malo previše, pa grad posjećuju u zimskim danima kada temperatura može pasti i do – 10 stupnjeva, no to je vrlo rijetko i zapravo je zimi vrlo ugodno. Grad je poznat po tome da kraj njega raste borova šuma.

Grad se nalazi između Bosne i Hercegovine i Dalmacije. To nam govori da je grad vrlo prometan. Grad je također vrlo dobro povezan sa svim dijelovima Hrvatske i susjedne nam države. Grad se nalazi iza planine Biokovo. Grad je na vrlo visokoj nadmorskoj visini. Imotsko polje nalazi se na otprilike 250 metara, dok je sami grad Imotski smješten na visini od čak 440 metara.

Ovaj grad nema baš zanimljivu i baš opsežnu povijest. Povjesničari se slažu da je nemoguće odrediti nastanak ovoga grada i prve doseljenike. Poznato je to da je sredinom 18. stoljeća ovaj grad bio osvojen od Turaka, pod čijom vlašću je bio do tada. Grad nije bio poprište razaranja u domovinskom ratu, no dali su veliki broj dobrovoljaca i ratnih heroja.

Jeste li znali? Oceani pokrivaju 71% površine Zemlje.