Mapa Drniš


Grad Drniš nalazi se u Šibensko- kninskoj županiji. U ovome gradu živi vrlo malo stanovnika, njih samo 3 300. Grad se nalazi vrlo blizu svih većih gradova u Hrvatskoj, i vrlo je prometan. Grad je bio poprište mnogih ratova kroz povijest, i vrlo je zanimljivo slušati o tome što se događalo u gradu Drnišu.

Prigradska naselja Drniša:
?

Više o Drnišu
Grad Drniš nalazi se u Šibensko- kninskoj županiji. Grad je najpoznatiji po svojoj povijesti. Grad je poznat kao i vjetroviti grad jer kroz njega pušu gotovo sve vrste vjetrova i bura, što bi nekim ljudima jako smetalo, no stanovnici grada Drniša već su naviknuti na tako nešto i to im je postalo dio svakodnevnice. Prvo na što pomislite kada čujete za Drniš je sigurno i to kako je grad preživio mnoge ratove i mnoga razaranja. To je točno, i grad se sa pravom ponosi nadimkom bedem.

U gradu živi gotovo 3 300 stanovnika. Ono što je vrlo posebno za ovaj grad je to da su uspjeli sačuvati neke povijesne znamenitosti iz doba vladavine drugih naroda. Dobro je poznato da kada netko oslobodi grad, zapali ili sruši sve što su prethodni vladari izgradili. Stoga je gotovo nevjerojatno da se u gradu još uvijek nalazi jedna od džamija iz doba kada su vladali Turci. Također treba napomenuti kako je grad izvoznik pršuta i to im je jedna od grana ekonomije. Osim toga u gradu postoje i tvornice koje se bave proizvodnjom kamena, cijepova, mlijeka, vina itd.

Grad Drniš nalazi se jako blizu svih većih gradova na moru, dosta je prometan, kako cestama tako i željeznicom. Ako poželite otići na kupanje, za svega 15 minuta možete doći do Šibenika. Vrlo povoljan zemljopisni položaj grad duguje i svojoj rijeci Čikoli koja prolazi kroz ovaj grad.

Povijest je ono čime se grad Drniš najviše ponosi. Grad Drniš počinje se spominjati u 15. stoljeću. Nakon vrlo kratkog razdoblja padaju pod vlast Turaka. Kada su Turci ušli u grad Drniš, iz njega su počeli prodirati i u neke druge Hrvatske gradove. Turci su upravo u Drnišu napravili utvrdu iz koje su dalje harali i koja im je služila kao bedem obrane. Sredinom 17. stoljeća Drniš postaje vlasništvo Mletačke republike koja ruši utvrdu i pali sve što su Turci izgradili. Kako je ostala jedna džamija ostaje neshvatljivo. Nakon toga gradom su se izmjenjivali razni vlasnici od Talijana do Srba. Grad je proglašen Hrvatskim 1990. godine, no nakon toga Srbi ponovno napadaju i zauzimaju grad. Grad je oslobođen akcijom Oluja 1995. godine. Tada se događa povratak stanovnika u svoj rodni grad gdje su vidjeli svoje kuće razrušene i spaljene, no uspjeli su obnoviti cijeli grad.

Jeste li znali? Oceani pokrivaju 71% površine Zemlje.