Mapa Čabar


Grad Čabar nalazi se u samome srcu Gorskog kotara. Nalazi se u Primorsko- goranskoj županiji. U gradu živi 4 500 stanovnika. Grad se sastoji od velikog broja naselja, njih čak 42. Ono što grad Čabar čini posebnom su ogromne zelene šume koje ga okružuju sa svih strana.

Gradska naselja Čabara:
Bazli, Brinjeva Draga, Čabar, Crni Lazi, Donji Žagari, Fažonci, Ferbežari, Gerovo, Gerovski Kraj, Gorači, Gornji Žagari, Hrib, Kamenski Hrib, Kozji Vrh, Kraljev Vrh, Kranjci, Lautari, Lazi, Makov Hrib, Mali Lug, Mandli, Okrivje, Parg, Plešce, Podstene, Požarnica, Prezid, Prhci, Prhutova Draga, Pršleti, Ravnice, Selo, Smrečje, Smrekari, Sokoli, Srednja Draga, Tropeti, Tršće, Vode, Vrhovci, Zamost i Zbitke.

Više o Čabaru
Grad Čabar je po mnogo čemu poseban. Njegov zemljopisni položaj je gotovo pjesnički, no o tome nešto kasnije. Sam grb vam daje do znanja kakav je to grad Čabar. Zidine grada na zelenoj podlozi, te ispod njega glava jelena. Grad se nalazi u srcu Gorskog kotara. Gledajući neke snimke iz zraka gotovo da i nećete prepoznati grad, zbog svog zelenila kojim je okružen.

U gradu se nalazi skoro 4 500 stanovnika. Raniji popisi pokazuju da je u gradu prije bilo znatno više stanovnika, i postaje zabrinjavajuće kako broj stanovnika svake godine sve više i više opada. Razlog tome je iseljivanje stanovnika, i jednostavno pre veliki mortalitet. U grad spada 42 naselja. Grad je poznat po svojoj pilani i preradi drveta, od čega gotovo da i živi.

Ono što smo već spomenuli je položaj grada Čabra. Taj položaj je zbilja nevjerojatan. Grad je omeđen šumom sa svih strana. Neke kuće doslovno su nevidljive jer ih je zelenilo pokrilo. Grad je smješten u Primorsko- goranskoj županiji. Ljeti je u gradu vrlo ugodno i vrlo smireno. No problem je kada ljeto završi. Zime su u Čabru vrlo duge i vrlo hladne. Snijeg je neizbježna pojava svake zime, i pada jako dugo. Ovaj položaj koliko god bio prekrasan, zapravo je i vrlo loš. Upravo zbog tog zelenila grad je vrlo nepovezan sa ostatkom Hrvatske, te je jako teško doći do njega. Zanimljivo je i to da grad i Sloveniju dijeli samo jedna rijeka, Čabranka.

Povijest grada je zanimljiva. Rimljani su koristili Čabar za obranu protiv Germana. Grad koji se nalazi na takvom mjestu je vrlo teško napadati, a mnogo lakše braniti. Zanimljivo je i spomenuti ime Petra Zrinskog koji je u ovome gradu izgradio dvorac.

Kada čujemo priče o ovako predivnome gradu koji bukvalno rečeno propada, znamo da nešto nije u redu. Ako država i lokalna vlast nešto ne učini, broj stanovnika Čabra sljedeće godine će biti još i manji

Jeste li znali? Na Zemlji postoji oko 7500.000.000.000.000.000 zrnca pijeska.