Mapa Buje


Buje je grad koji se nalazi u Istri. Grad se nalazi vrlo blizu mora, i vrlo dobro je povezan sa obalom, pa stoga možete stići do mora za svega 10 minuta. U gradu živi oko 3000 stanovnika. Grad se sastoji od 26 naselja.

Gradska naselja Buja:
Baredine (Baredine), Bibali (Bibali), Brdo (Collalto), Brič (Briz), Buje (Buie), Buroli (Buroli), Bužin (Busin), Gamboci (Gambozzi), Kaldanija (Caldania), Kanegra (Canegra), Kaštel (Castel Venere), Krasica (Crasizza), Kršete (Carsette), Kućibreg (Cucibreg), Lozari (Lozari), Marušići (Marussici), Merišće (Merischie), Momjan (Momiano), Oskoruš (Oscorus), Plovanija (Plovania), Sveta Marija na Krasu (Madonna del Carso) /dio/, Škrile (Scrile), Škudelini (Scudelin), Triban (Tribano) i Veli Mlin (Molino Grande).

Više o Buju
Jedan od najljepših gradova koji se nalazi u Istri je svakako grad Buje. Ako ste ikada čuli za naselje Bujštinu, sigurno ste provjerili i došli do saznanja da se Bujština sastoji od nekoliko gradova među kojima je i grad Buje. Ako ste ikada i provjeravali nešto o ovome gradu, sigurno vas je odmah zbunio grb koji podsjeća na Englesku zastavu. To je jedna zanimljivost koju ćemo objasniti malo kasnije.

Buje je smješten na sjeverozapadu Istre. More je vrlo blizu, svega 12- 13 kilometara. Ceste nisu previše zakrčene, pa ako se odlučite posjetiti Buje, do mora možete sa autom doći doslovno za 10 minuta. Grad se sastoji od 26 naselja, što je prilično puno za taj dio Hrvatske. Ono što daje posebnost ovome gradu je to što je smješten na nekoliko brežuljaka, koji su na dosta visokoj nadmorskoj visini, neki su čak i viši od 200 metara.

Ono što nikako nije dobro za ovaj grad je mala populacija. Svega 3000 stanovnika, što je po nekim pokazateljima znatno manje nego prijašnjih godina. Glavna grana gospodarstva koja drži buje na životu je maslinarstvo, za kojim se priključuje i vinarstvo. Treba napomenuti da se u gradu nalazi i tvornica Digitron, koja se bavi proizvodnjom elektroničkih aparata, kalkulatora i sličnih naprava. U njoj je zaposlen veći dio populacije.

Povijest ovoga grada je vrlo zanimljiva i vrlo često se prepričava po raznim emisijama. Povjesničari se slažu da je ovaj grad bio pod vlašću Barbara i Akvilejaca. No ono što je izgradilo grad Buje je Mletačka republika. Nakon toga pripao je Austro –Ugarskoj monarhiji. Poslije drugog svjetskog rata Buje pripada Italiji. Nakon toga postaje slobodna zona. Zanimljivo je to da su svi koji su bili na vlasti ostavili svoj trag izgradnjom neke značajke vrlo važne za ovaj grad i za njegov razvoj. Tako su se recimo gradile crkve, željeznice i druge razne znamenitosti. Ono što je sigurno za ovaj grad je da će još dugo može živjeti isključivo od turizma.

Jeste li znali? Sunčevoj svjetlosti je potrebno 8 minuta i 20 sekundi da dođe do Zemlje.